Terug

MEDICIJNEN  op  MAAT

 HomeAlgemeenZiektenMedicijnen

REUMATISCHE  AANDOENINGEN

Acuut reuma

INHOUD

 acuut  reuma
  ziektebeeld
 ▪ b
ehandeling en medicatie


ziektebeeld

Zoals de naam al aangeeft, gaat het om een vrij plotseling optredend ziektebeeld met de volgende kenmerken: pijn en ontsteking van diverse grote gewrichten (polyartritis), hoge koorts en soms aantasting van het hart (carditis). Acuut reuma wordt beschouwd als een late complicatie van een keel- of oorinfectie met bepaalde bacteriŰn (zogenaamde Ĺhemolytische streptokokken type Aĺ). Pas na een aantal weken of zelfs maanden nadat de infectie is genezen, kan acuut reuma ontstaan. Eigenlijk is het een gevolg van een reactie van het afweersysteem op de bacteriŰle infectie. Er worden neerslagen gevormd in de gewrichten of in het hart, die de klachten en de afwijkingen veroorzaken. De oorspronkelijke bacteriŰn zijn dan allang uit het lichaam verdwenen. De ziekte komt vooral voor bij kinderen tussen 5 en 15 jaar. Vˇˇr de Tweede Wereldoorlog kwam deze ziekte veel vaker voor dan nu. Door de verbeterde hygiŰnische omstandigheden en de komst van effectieve antibiotica is acuut reuma zeldzaam geworden.

Behandeling en medicatie

De behandeling bestaat uit bedrust totdat alle verschijnselen verdwenen zijn. Pijnstillers van het type NSAID (zie ook NSAID's in het onderdeel 'Pijnstillers' in de sectie 'Pijn & Pijnbestrijding') worden gegeven om de koorts en de pijn te onderdrukken en de gewrichtszwellingen te verminderen. Vaak worden dan acetylsalicylzuur (merkloos, Alka-Seltzer«, Aspirine«, Aspro«) of carbasalaatcalcium (merkloos, Ascal«) voorgeschreven, maar ook bekende NSAID's als diclofenac (merkloos, Cataflam«, Voltaren«), ibuprofen (merkloos, Advil«, Brufen«, Nurofen«, Sarixell«Spidifen«, Zafen) of naproxen (merkloos, Aleve«). Zijn er behalve gewrichtsklachten ook afwijkingen van het hart, hetgeen bij circa 30 procent van de patiŰnten het geval is, dan wordt ook het corticostero´d  prednison (merkloos) of prednisolon (merkloos, Prednisolon FNA; zie ook corticostero´den in het onderdeel 'Corticostero´den' in de sectie 'Hormonen & Stofwisseling') als tablet of capsule gegeven, maar meestal niet langer dan drie weken. Om alle eventuele streptokokkenhaarden in het lichaam uit te roeien, wordt bovendien een penicillinekuur (zie penicillinen in het onderdeel 'Antibiotica & Ziekteverwekkers' in de sectie 'Infectieziekten') gegeven.

De gewrichtsklachten zullen na enige tijd (weken tot maanden) volledig verdwijnen. Eventuele hartafwijkingen zijn echter meestal blijvend. Afhankelijk van de aard van de hartafwijkingen, komen als behandeling medicijnen of een hartoperatie in aanmerking. Om nieuwe streptokokkeninfecties te voorkomen, wordt gedurende minstens vijf jaar elke drie tot vier weken een depotpenicillinepreparaat met benzathinebenzylpenicilline (merkloos) ge´njecteerd.

overzicht  medicatie  bij  acuut reuma

stofnaam

merknaam«

 toedieningsvorm: sterkte
Kleine  pijnstillers  &  NSAID's
acetylsalicylzuurcarbasalaatcalcium


diclofenac


ibuprofen

naproxen
 

 merkloos
Alka-Seltzer«
Aspirine«
, Aspro«

merkloos, Ascal«

merkloos, Cataflam«
 Voltaren (K)«

merkloos
, Advil« Brufen«, Nurofen«
Sarixell«
, Spidifen«
Zafen«


merkloos, Aleve«
 

 bruistablet: 324 en 500 mg
 
(kauw)tablet: 100-500 mg
 
granulaat: 500 mg

 poeder: 600 mg

 tablet (mga*): 12Ż-100 mg
 zetpil: 25, 50 en 100 mg

 bruispoeder: 400 en 600 mg
 capsule, dragee: 200 en 400 mg
 suspensie: 20 mg/ml
 smelttablet: 200 mg
 tablet (mga*): 200-800 mg
 
 tablet: 220, 220, 275 en 550 mg
 zetpil: 250 en 500 mg
corticostero´den
prednisolonprednison

merkloos
Prednisolon FNA


merkloos

 capsule: 10-75 mg
 
drank: 1 en 5 mg/ml
 
tablet: 5, 20 en 30 mg

 tablet: 5 mg
antibiotica
benzathinebenzyl-
            penicilline

feneticillinefenoxymethyl-
        penicilline

merkloos


Broxil«


merkloos
 

 depotinjectie: 1,2 milj. IE


 capsule: 250 en 500 mg
 suspensie: 25 mg/ml

 capsule: 250 mg
 
mga* = met gereguleerde afgifte


Steun 'Medicijnen op Maat':  een  OPROEP !

Externe links:
    https://www.apotheek.nl (Apotheek.nl; KNMP)
    https://reumanederland.nl (Reuma Nederland)
    https://www.farmacotherapeutischkompas.nl (Farmacotherapeutisch Kompas)
    https://www.ge-bu.nl (Geneesmiddelenbulletin)

Terug